De cara als comicis electorals que venen.

dissabte, 10 de novembre de 2007

Sant Onofre

Us presento la foto de l’enyorat retaule de l’ermita de Sant Onofre. L’he escanejada de la còpia que es va incloure dins del programa de festes de la Todolella de l’any 1988. Podeu trobar l’original-original a

Geografia General del Reino de Valencia,

dirigida per F. Carreras y Candi,

Provincia de Castellón,

por Carlos Sarthou Carreres,

Barcelona, Establecimiento Editorial de Alberto Martín, 1913.

El llibre encara existeix i es pot consultar lliurement a la Biblioteca de Catalunya (tinc entès, però no us ho puc assegurar, que hi ha una edició facsímil de la Caixa de Castelló del 1989).

Sempre he sentit a dir que aquest retaule havia estat robat abans de la guerra i no se n’havia sabut més. També havia sentit a dir que ho havien robat gairebé tot i que el pot que havia quedat ho havien cremat quan la guerra. Aquesta es la versió “oficial” que recull Manuel Milian Boix (“Señores del Castillo de la Todolella”) publicat a Boletín de amigos de Morella y su comarca 1974-1978.

Quant a l’autoria, correntment se li adjudica a Valentí de Montoliu, autor també d’un altre retaule similar que encara es conserva a Vilafranca. Manuel Betí i Milian Boix, però, l’atribueixen a Jaume Serra. A qualsevol enciclopèdia trobareu referència d’ambdós pintors.

Hi ha una “informació”, molt més surrealista, que situa el retaule a l’església del poble... Sí, sí, a sant Bartomeu, conjuntament amb una “altre” interessant retaule del segle XVIII. No me’n foto de ningú... això està escrit i imprès als fulletons que el Patronat Provincial de Turisme posa a disposició de qui ho vulgui a qualsevol oficina de turisme. Us ho adjuntaré a la meva propera participació perquè té el seu interès saber això i altres “atractius” turístics del poble com un “bello oratorio particular” al mas d’Arabogas” (“construcción muy antigua”).

En qualsevol cas, és molt probable que el que es va robar a la dècada dels anys vint segueixi existint a hores d’ara i que, potser, no estigui massa lluny. Coses més difícils s’han aconseguit i no estaria gens malament que, entre tots, poguéssim arribar, si més no, a localitzar-lo. Fet i fet, transcorreguts més de 80 anys, ja no crec que vingui d’uns anys o d’una generació més...

1 comentari:

;-) ha dit...

Josep Lluís està molt bé tot el que ens aportes, felicitats.
Per a mí, fill de la Tolella, és una ilustració.
Gràcies

Josep Maria Guardiola

Revivint el primer Aplec dels Ports, l'any 1978 a la Tolella