De cara als comicis electorals que venen.

dimecres, 12 de març del 2008

Quina creu !!!


La creu

La creu processional, una de les meravelles del poble, amb un extraordinari valor artístic i religiós.

Us puc referir dues fonts d’informació:

La primera font (d’on procedeix la aquesta fotografia) és el web de la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana - Area de Patrimoni Cultural (http://www.cult.gva.es/dgpa/), secció de Belles Arts. Sel·leccionant la Todolella trobareu un interessant catàleg de més d’una setantena de coses interessants del poble. La descripció i les dades no són abundants ni sempre exactes, però hi ha les sempre interessants fotografies.

Si cliqueu sobre el número 18 i busqueu el codi d’identificació 12.01.112-001-0036, trobareu dues fotografies i alguna dada d’aquesta joia del poble. Aquest web la data al segle XV i l’atribueix a “Santalínea” (a qui també atribueix obres del segle XVIII, coses de l’antiga longevitat).

Més dades, i més acurades, trobem a Fidei Speculum, Art litúrgic de la Diòcesi de Tortosa, editat per la Fundació la Caixa i el Bisbat de Tortosa com a catàleg de l’exposició feta a la Catedral de març a juliol de l’any 2000.

La daten a la primera meitat del segle XV, reflecteixen l’opinió de Mn. Milian que l’atribueix a Guillén Real i, a més de mostrar-ne una petita fotografia, en fan una excel·lent descripció, destacant-ne la seua riquesa iconogràfica i indicant-ne (naturalment) les mides : 84 x 43,5 cm.



Revivint el primer Aplec dels Ports, l'any 1978 a la Tolella